Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
Το ΑΠΜ
Ειδήσεις Δράσεις Περιοχή Μελών Τεκμηρίωση
Ποιοι είμαστε

To 2005 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, μία νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα τη Ρόδο.

Σκοποί του Παρατηρητηρίου είναι:
  • Η παρακολούθηση, δημοσιοποίηση και προβολή των εξελίξεων στα θέματα των πυρηνικών όπλων, των πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος και γενικότερα της πυρηνικής βιομηχανικής δραστηριότητας, που συνιστούν απειλή για τη Ζωή, την Ειρήνη και το Περιβάλλον.
  • Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των Πολιτών για την απαλλαγή της Μεσογείου και όλης της Ανθρωπότητας από την πυρηνική απειλή.
  • Η προώθηση των ανανεώσιμων και φιλικών προς το Περιβάλλον Πηγών Ενέργειας και η θέσπιση μέτρων για την εξοικονόμηση Ενέργειας και τη διαμόρφωση νέων καταναλωτικών προτύπων.Και γενικότερα,
  • Η προστασία των ύψιστων αγαθών της Ζωής, της Ειρήνης, του Περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας στον Πλανήτη στα πλαίσια σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας και της διασφάλισης ποιοτικών συνθηκών ζωής τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών.
Με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικών φορέων της περιοχής, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Μεταξύ των άλλων, τον Μάϊο 2005 οργανώσαμε μία Διεθνή Συνάντηση για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, με τη συμμετοχή επιστημόνων και οργανώσεων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Εκ των αποτελεσμάτων της συνάντηση ήταν η «Έκκληση της Ρόδου», κείμενο κοινής καμπάνιας στις παραπάνω χώρες, που είναι σε εξέλιξη και έχουν υπογράψει μέχρι τώρα πάνω από 7000 πολίτες του νησιού μας.

Τον Μάιο του 2006 διοργανώσαμε το 1ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με γενικό τίτλο «Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε σε ένα Κόσμο χωρίς πυρηνικά», περιλάμβανε πολλές εκδηλώσεις: διαλέξεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών, μουσικές συναυλίες και μια μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στις 13 Μαϊου, στην οποία συμμετείχε πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ρόδου αριθμός ατόμων κάθε ηλικίας. Στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χιλιάδων επισκεπτών της Ρόδου.

Παράλληλα, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου αναλαμβάνει την διαχείρηση της εκστρατείας "1 Εκατομμύριο Ευρωπαίοι κατά των Πυρηνικών" για την περιοχή μας, η οποία προσπάθεια θα ολοκληρωθεί στις 28/02/2007, οπότε και ολοκληρώνεται η καμπάνια.

Το 2007 ήταν για το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου έτος αφιερωμένο στην ενημέρωση του κοινού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θέμα στο οποίο θα είναι αφιερωμένο και το 2ο Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου, που έλαβε χώρα στην Ρόδο, 24-30 Σεπτεμβρίου 2007.

Οι δράσεις συνεχίζονται και το 2008-2009 με την εκτέλεση του χρηματοδοτούμενου από το Υπουργείο Απασχόλησης προγράμματος "Ενημέρωση των μαθητών Α' και Β' βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πεταλούδων σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
Μητροπόλεως 4, ΤΕΕ, Τμ. Δωδεκανήσου, Τ.Κ. 85100, Ρόδος
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@manw.org

Site created and hosted by mgk.web
MS Internet Explorer 6.0 and Mozilla Firefox 1.5 compatible (compatible or later browser assumed as well)
1024x768 screen resolution strongly recommended.

© 2006-2009 by Mediterranean Anti Nuclear Watch. All Rights Reserved.